Paraben free (?)





Γεια σας κορίτσια μου! Σήμερα το θέμα είναι αμφιλεγόμενο και για κάποιες ίσως και άγνωστο. Σίγουρα θα έχεις διαβάσει ή ακούσει κάποια στιγμή τη φράση paraben-free στα φαρμακεία, στο super market, στα καταστήματα καλλυντικών και στις διαφημίσεις. Έχεις αναρωτηθεί όμως τι πραγματικά είναι? Εγώ πάντως το αγνοούσα εντελώς μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα. Μετά από μια εκτεταμένη έρευνα στο ίντερνετ, στο φαρμακείο της γειτονιάς μου και στο μπάνιο μου, ήθελα να μοιραστώ αυτά που ανακάλυψα και γιατί όχι να ενημερώσω και κάποια που δεν γνωρίζει. Όμως τι είναι αυτά τα paraben και γιατί γίνεται τόσος ντόρος? Για να δούμε...

Τα paraben είναι συντηρητικά που εμπεριέχονται στα προϊόντα για να αποφευχθεί η ανάπτυξη μικροοργανισμών. Χρονολογείται ότι χρησιμοποιούνται από το 1950 και ενώ η χρήση τους ξεκίνησε από τα σαμπουάν, τις κρέμες προσώπου και τα κραγιόν πλέον τα συναντάμε σχεδόν σε όλα τα προϊόντα περιποίησης. Κάποιες έρευνες τα έχουν συνδέσει με τον καρκίνο του μαστού αν και ακόμα τα στοιχεία δεν είναι επαρκή για να το πουν με σιγουριά. Παρόλα αυτά οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυξάνονται οι πιθανότητες καρκίνου. Όλα αυτά δεν είναι μακριά σου είναι στο μπάνιο σου και μια βόλτα μέχρι έκει μπορεί να σε βάλει σε σκέψεις! Τα προϊόντα που δεν περιέχουν τα συγκεκριμένα συστατικά χαρακτηρίζονται ως paraben-free και αυτό πρέπει να αναγράφεται πάνω στη συσκευασία. Αν λοιπόν ρίξεις μια ματιά στα προϊόντα που εσύ χρησιμοποιείς θα δεις τι είναι ασφαλές και τι όχι. Εγώ πάντως σοκαρίστηκα! Το ένα τέταρτο από αυτά που έχω ήταν paraben-free στα υπόλοιπα δεν βρήκα τίποτα. Σίγουρα οι καιροί είναι δύσκολοι και δεν γίνεται να πετάξεις ότι έχεις και να αγοράσεις καινούρια αλλά την επόμενη φορά που θα πάρεις την κρέμα ημέρας σου, το αφρόλουτρο ή το αποσμητικό σου ρίξε μια ματιά στη συσκευασία του μόνο όφελος θα έχεις. Για να γίνω λίγο πιο συγκεκριμένη και να διευκολύνω τις αγορές σας έκανα μια μικρή έρευνα στα αποσμητικά τα οποία είναι επικίνδυνα και για το αλουμίνιο που περιέχουν. Στην παρακάτω λίστα θα βρείτε ασφαλή και οικονομικά (κάποια) αποσμητικά.

1. Mineral Pure της Garnier
Κυκλοφορεί σε 6 διαφορετικούς τύπους Ultra Dry (ιδανική προστασία), Fresh (έντονη φρεσκάδα), extra care (extra φροντίδα), Silky (μεταξένια απαλότητα), Pure Sensitive (υποαλεργικό), Invisible (αόρατο) σε μορφή spray και roll-on. Θα το βρείτε στα super market στη τιμή των 3.70-4.50 ευρώ.


2. Naturprotect normal Deodorant της Sanex
Γνωστή εταιρεία και αυτή υπάρχει σε spray και roll-on θα το βρείτε στα super market στην τιμή των 3.68 ευρώ.

3.  Rollon Sanex Zero % Normal Skin
Άλλο ένα αποσμητικό από την Sanex πιο φυσικό και αποτελεσματικό θα το βρείτε και αυτό στα super market στην τιμή των περίπου 4 ευρώ.




4. 24H NO Compromise roll-on deodorant της Sanoflore
Ένα βιολογικό προϊόν αποτελεσματικό, δεν αφήνει λευκά σημάδια, ιδανικό για άνδρες και γυναίκες. Θα το βρείτε στα φαρμακεία και η τιμή του είναι 8.50 ευρώ.


5. 24h Physiological deodorants της La roche posay
Γνωστή και αυτή η φαρμακευτική εταιρία λανσάρει τη σειρά με τα αποσμητικά της με κάπως τσιμπημένες τιμές αλλά εγγυημένα ασφαλή προϊόντα. Θα τα βρείτε στα φαρμακεία και η τιμή τους είναι 8.75 ευρώ.


Όλα τα παραπάνω προϊόντα είναι χωρίς άλατα αλουμινίου, αλκοόλη και paraben free κάποια προσιτά κάποια όχι και τόσο. Όμως ήταν ένα παράδειγμα για να δείτε ότι δεν είναι δυσεύρετα απλά θέλουν λίγη προσοχή! Στο φαρμακείο μου ρώτησα για κάποιες εταιρίες που με ενδιέφεραν για το αν είναι "καθαρές" (Vichy, La roche posay, Korres, Apivita) αν σας ενδιαφέρει μπορώ να φτιάξω μια αντίστοιχη λίστα με προϊόντα μακιγιάζ-περιποίησης και ποιες εταιρίες είναι ασφαλείς. Αν θα θέλατε να δείτε κάτι τέτοιο αφήστε μου κάποιο σχόλιο από κάτω ή στείλτε μου μήνυμα!

Αν σου φάνηκε ενδιαφέρον το post μπορείς να πατήσεις like στη σελίδα μου στο Facebook και στο Instagram στη γωνία πάνω δεξιά και "παρακολούθηση" λίγο πιο κάτω στους αναγνώστες! Τα λέμε στο επόμενο post!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου