1 Χώρα, 7 Πόλεις, 10 Μέρες Deal! (Μέρος 2ο)




Ήρθε η ώρα για το δεύτερο μέρος αυτού του μαγευτικού ταξιδιού! Η πανέμορφη Τοσκάνη! Αμπελώνες, πέτρινα σπίτια, μεσαιωνικές πόλεις-χωριά και η πόλη της Αναγέννησης. Μετά από δύο μέρες στην Ρώμη ήρθε η ώρα της αναχώρησης για την Φλωρεντία. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρω το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, το οποίο σου λύνει τα χέρια. Συνδέει όλη τη χώρα από τις μεγάλες πόλεις μέχρι τα μικρά χωριά με συχνά δρομολόγια και σύγχρονες εγκαταστάσεις και συρμούς. Είναι με τέτοιο τρόπο οργανωμένο που μόλις καταλάβεις πως λειτουργεί είναι παιχνιδάκι! Εντύπωση μου έκανε ο πρώτος σταθμός που είδα στη Ρώμη όταν φεύγαμε ο οποίος είχε 20κάτι αποβάθρες αν μέτρησα καλά! Τα τρένα που εκτελούσαν μεγάλα δρομολόγια ήταν και τα πιο σύγχρονα για να παρέχουν άνεση. Υπήρχαν με 2 επίπεδα, φανταστείτε 2όροφο τρένο(!), με τραπεζάκια, με καμπίνες και διάδρομο και τέλος τα απλά που εξυπηρετούν τις μικρές αποστάσεις. 

Tip: Οι τιμές των εισιτηρίων αλλάζουν μέρα με τη μέρα, όσο πιο νωρίς τα κλείσεις τόσο πιο φθηνά θα είναι! Μην έχεις την εντύπωση πως παραμένουν σταθερές και βρεθείς προ-εκπλήξεως! Για πληροφορίες μπορείτε να δείτε στο επίσημο site (www.trenitalia.com)

Μετά από περίπου 2 ώρες φτάσαμε στον κεντρικό σταθμό της Φλωρεντίας Firenze Santa Maria Novella και πήγαμε να βολευτούμε στο σπίτι. Χρησιμοποιώ συνήθως το airbnb (www.airbnb.gr)  για να κλείσω διαμονή, είναι πιο οικονομικό και έχεις άλλη αίσθηση σε ένα σπίτι σε συνοικία συν ότι έχεις άλλη επαφή με τον ιδιοκτήτη. Για κακή μου τύχη όμως στη Φλωρεντία διάλεξα να χρησιμοποιήσω το booking και είχα πρόβλημα με την χρέωση της κάρτας με αποτέλεσμα την προηγούμενη μέρα να μου ακυρώσουν την κράτηση. Αν δεν υπάρχει και λίγο άγχος χάνεται η γλύκα! Όλη αυτή η εισαγωγή για να καταλήξω στο ότι πρέπει να μείνεις στο κέντρο της Φλωρεντίας! Χάνεις χρόνο και χρήματα...είναι μια πόλη που εύκολα περπατιεται και είναι ιδανική για βόλτες. Εμείς τελικά βρήκαμε 20 λεπτά με το τρένο έξω από την πόλη οπότε μου φάνηκε η διαφορά. Ας φύγουμε όμως από τις λεπτομέρειες και ας δούμε την Φλωρεντία από ψηλά!


Σαν πίνακας ζωγραφικής ξεδιπλώνει την φινέτσα της και την καλλιτεχνική της αύρα. Έχει έναν αέρα που σε ωθεί να δημιουργήσεις! Καλλιτέχνες στο δρόμο, μουσικοί και σκιτσογράφοι ξεχύνονται στους δρόμους για να εκμεταλλευτούν αυτή την αύρα! Μια πόλη σαν μουσείο με πιο χαλαρή διάθεση από ότι η Ρώμη. Αυτό που παρατήρησα είναι πως ο ποταμός Άρνος, που διασχίζει την Φλωρεντία, χωρίζει την πόλη σε 2 διαφορετικά πρόσωπα. Από τη μια μεριά ήσυχες γειτονιές με απλή καθημερινότητα και μόλις διασχίσεις το ποτάμι και εισχωρήσεις στο άλλο μέρος της πόλης όλα αποκτούν ζωή και άλλη διάσταση! Μια άλλη ευχάριστη έκπληξη ήταν μπροστά από μια εκκλησία μια πλατεία με πάγκους που μπορούσες να βρείς φαγητό από διάφορετικές κουζίνες, γλυκίσματα, αρτοπαρασκευάσματα, ποτά, είδη ένδυσης και αξεσουάρ! Διάλεγες τις γεύσεις που ήθελες, μπορούσες να πάρεις μπουκάλι κρασί το οποίο στο έβαζαν κανονικά σε σαμπανιέρα και καθόσουν σε παγκάκια με τραπέζι στη μέση ή σε stand. Μια εικόνα όμως χίλιες λέξεις! Για να δούμε...


                            

Ένα από αυτά ήταν με θαλασσινά και σου καθάριζαν επι τόπου στρείδια, μύδια, γαρίδες και μπορούσες να επιλέξεις και σαμπάνια να τα συνοδέψεις, με τις αντίστοιχες τιμές βέβαια! Για τους Ιταλούς ήταν ένα χαλαρό βράδυ για μας κάτι διαφορετικό που μας κέντρισε το ενδιαφέρον!

Και ήρθε η ώρα για την πρώτη εκδρομή και την επόμενη πόλη! Η Πίζα και ο διάσημος πύργος της! Σαν πόλη δεν έχει κάτι ιδιαίτερο για να εξερευνήσεις οπότε δεν νομίζω πως χρειάζεται να μείνεις. Παρόλα αυτά μια επίσκεψη αξίζει. Μπορώ να πω πως όταν εισέρχεσαι στην περιοχή που είναι ο πύργος και τον βλέπεις από μακριά η πρώτη σκέψη είναι "ουάου"! Είναι επιβλητικό πως να το κάνουμε! Το μνημείο στην ουσία είναι το καμπαναριό του καθεδρικού ναού της Πίζας και είναι χτισμένο για περίπου 800 χρόνια με αυτή την κλίση λόγω  καθίζησης του εδάφους από την αρχή της κατασκευής του. Σίγουρα προκαλεί απορία και δέος!
 

Φυσικά γύρω από τον πύργο βλέπεις όλους τους επισκέπτες να προσπαθούν να βγάλουν την τέλεια φωτογραφία με τη γνωστή πόζα να στηρίζουν τον πύργο ή να προσπαθούν να τον ρίξουν, όλοι! Κάπου στην προσπάθεια...
 
 
Επόμενη μέρα νέα πόλη! Η μεσαιωνική Σιένα! Από τις πιο κουραστικές μέρες...Λόγω ημέρας (Κυριακή) τα δρομολόγια τρένων και λεωφορείων ήταν μειωμένα με αποτέλεσμα να καθυστερούμε αρκετά με μεγάλη αναμονή. Για να προσεγγίσουμε την πόλη από τον σταθμό δυσκολευτήκατε αρκετά καθώς δεν βρίσκαμε το δρόμο και αυτό μας έκανε να μετανιώνουμε για την επιλογή μας αυτή. Μέχρι τη στιγμή που φτάσαμε επιτέλους και τα ξεχάσαμε όλα! Η απόλυτη μεσαιωνική πόλη διατηρημένη και προσεγμένη να τη θαυμάσεις και να την περπατήσεις. Σοκάκια, πέτρινα δρομάκια, παλιά κτήρια και ατμόσφαιρα που σε ταξιδέυει!
 


Τα αυτοκίνητα δεν έχουν θέση στη Σιένα, επιτρέπονται μέχρι ένα σημείο μόνο. Η πόλη βρίσκεται σε μικρό ύψος και όσο πιο κοντά πλησιάζεις στο κέντρο κατηφορίζεις για να φτάσεις στην κεντρική πλατεία  Piazza del Campo.


Η συγκεκριμένη πλατεία είναι διαμορφωμένη με τέτοιο τρόπο για να διοργανώνουν ιπποδρομίες 2 φορές το χρόνο, κάτι που πραγματοποιείται μέχρι και σήμερα. Τελειώνοντας την βόλτα στην πόλη σίγουρα πρέπει να πάρεις ένα παγωτό και να κάτσεις κάτω στην πλατεία να παρατηρήσεις τα πάντα!



Αν έχετε μέρες στη διάθεση σας θα μπορούσατε να αφιερώσετε μια, σίγουρα αξίζει!

Συνεχίζεται...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου